header image

Tana Toraja (Kambira, Lemo, Salu)

Objavil: afrika3 | 29.07.2009 | 4 Komentarjev |

Po celem Rantepau nam ni uspelo nabrati skupaj 7 koles in nasi nacrti o kolesarjenju po Tana Toraji so padli v vodo. Na hitro je bilo treba sestaviti rezervni nacrt. Resili so nas motorcki, katerih najem ne predstavlja nobenih tezav. Pri druzil se nam je Finec Jari, ki so ga ze pred enim tednom spoznala dekleta, ki so namesto Papue odsla na otocja Togean.

Odpeljali smo se v 20km oddaljeno Kambiro, kjer je sredi bambusovega gozda drevo, v deblo katerega so izdolbeni otroski grobovi.

Drevo

Otroski grobovi

Nato pa ‘hop’ spet na motorcke do Lema. Ne zelimo moriti s pogrebnimi zadevami, ampak tudi tukaj so grobovi, ki pa so skriti v navpicni skalnati steni. Varujejo jih lesene Tau Tau figure, se ena izmed posebnosti Tana Toraje.

Grobovi v steni

Na koncu smo ocenile, da izpustimo ostale znamenitosti, raztresene po nekaj km oddaljenih vaseh, saj so nas grobovi nekoliko razocarali v primerjavi s tem, kar smo pricakovale. Raje smo se odpravile do slapa v Saluju. Z motorcki smo se vozile po ozki asfaltirani cesti med rizevimi polji. Krasna narava, mocno sonce, veter v laseh… Nic ni lepsega! Za konec pa se sprehod do slapu in cudovit razgled na pokrajino, ki je zaradi gostega rastja spominjala ze skoraj na junglo.

Slap

V zadnjig dneh, ki jih prezivljamo v Tana Toraji, smo spoznale, kako je slovenija majhna, a hkrati velika. Tako malo nas je, vendar smo povsod. Vsak dan nas kdo pocuka za rokav in rece: ‘To pa je znana govorica!’ Ali pa me v anglescini debatiramo s kaksnimi turisti in na koncu ugotovimo, da smo vsi Slovenci.

V Rantepau se nam cisto prepogosto dogaja, da v trenutku izginemo iz oblicja zemlje in pademo v luknjo. Ja, tezko si je predstavljati, kaj naj bi to pomenilo. Naj razlozimo: po mestu je sredi ulice ali plocnika polno nezavarovanih luknjic, lukenj in kanalov. Ko se zvecer vracamo domov, ali hitimo na vecerjo in pri tem prevec zavzeto klepetamo, se zgodi, da katera izmed nas kar izgine iz vidnega polja in pade v luknjo. Najprej nekaj stokanja, potem smeh, nazadnje pa uporaba razkuzila za rane in Bepantena :D

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: nekategorizirano

Odzivi

cao popotnice
ma…vam pa kr dogaja tam na drugi strani sveta…vidim, da se mate res dobr, in kolkr vas spremlam se mi zdi, da v enem tednu dozivite vec, kot pa tu folk v celmu poletju:P u glavnem uzivite se naprej, pazte se prasicje gripe, pa ne fincev pecat;)
lepo se mejte:)
cao

Čav punce,

mate čist prav, Slovenija je res majhna. Skoraj povsod srečaš kakšnega Slovenca. :)

Imajo zanimiv način pokopavanja, se pa strinjam, da je veliko lepše videti slap. :)

Pazite, da ne izginete v kakšni luknji. Na površju zemlje je lepše. ;)

hej babe! =)

ja.. upam da mate zalog pinanga! mi2 sva si ga nakupla za domov pa nama je vse splesnelo! =(
ampak je tut men vedno slabo, ko podozivim okus te rdece cvekalne nazgravzarije =)

lepo se imejte se naprej. raziscite sulawesi se za naju, mi2 pa bova bali se za vas! upam, da se vidimo s tijano in lucijo..ce ne zabredema prej kje z najnimu super ferraryju =)

lupcka vsem

hehe, skor ne morem verjet, da lahko tam srečaš kakšenga slovenca :)

a že vemo kakšno funkcijo imajo te oblike strehe? je funcjionalnega ali tradicijionalnega vzroka (mogoče sem kje zgrešil to info v blogu..)

sicer smo pa prišli nazaj iz baskije.. super je blo!

kakšne načrte imate še do konca? boste še 2 tedna na sulaweziju?

lep pozdrav iz vroče ljubljane in srečno!

d

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije