header image

Wamena – Sentani – Dolog Lama (Sentani Lake)

Objavil: afrika3 | 23.07.2009 Komentiranje onemogočeno |

Kdor caka, docaka. Koncno se nam je nasmehnila sreca in smo poletele nazaj v Sentani.

Veliko truda je bilo vlozenega v pripravo presenecenja za Spelin rojstni dan. V restavraciji smo natakarico naprosile, naj sadni solati iz menija doda sladoled in svecke, ki smo jih prej kupile v trgovini. S skupnimi mocmi so le sestavili ’sadno kupo po papuansko’ in na veliko presenecenje smo ugotovile, da tukaj paradiznik spada k sadju :D

Spela, vse najboljse!!!

Nato smo zacele z nacrtovanjem novih higiensko spornih podvigov, brez umivanja in pitne vode. Odpravile smo se v ribiske vasice v okolici jezera Sentani. Bemo (vrsta prevoznega sredstva) nas je odlozil v Dolog Lami. Po hribcku smo se spustile do obrezja jezera, kjer so na lesenih kolih stale hisice, okoli njih pa so bili privezani majhni podolgovati colnicki, namenjeni ribarjenju in transportu po jezeru.

Streho nad glavo so nam ponudili kar domacini, saj vasica ne ponuja nastanitvenih kapacitet za popotnike, niti ni trgovine, restavracije, kjer bi lahko napolnile nase lacne zelodce.

Novica o prihodu 4 popotnic se je hitro razsirila od vrat do vrat. Celotna vas je bila navdusena nad nasim obiskom in kmalu se je pred hiso zbrala cela gruca ljudi, ki so nas prisli pozdravit. Oblekli so nas v tradicionalna slamnata oblacila, nam glave okrasili s pticami, ki so njihov simbol, v roke pa smo dobile nekaksna scetinasta omela. Tako smo bile pripravljene, da nas naucijo tradicionalnega plesa in petja. Vsi so bili navduseni nad nasim talentom, zato so zeleli, da ples ponavljamo vsakic znova. Ker smo podalpska dekleta, smo jim pokazale tudi naso polko ob zvokih Golice, ki so jo komentirali z : ‘your dance makes you tired!’. Ja, res je! Njigovi plesi so namrec dosti pocasnejsi in bolj umirjeni.

Tradicionalna oblacila za ples

Sledil je prikaz priprave tradicionalne jedi, imenovane papeda. Snovi, ki je podobna nasemu kvasu (sagu) dodajajo vrelo vodo, mesajo in vse skupaj postaja gostejse. Tudi same smo se preiskusile v spretnostih s kuhalnico. Vasko dobroto postrezejo v veliki skledi, sredi dnevnega prostora, da se lahko veliko ljudi posede in z lesenimi ‘vilicami’ zajema jed ter jo ovija okoli pribora. Jedo jo skupaj z omako in ribami, ki jih lovijo v jezeru. Zelo okusno, izvrstno! Nikakor pa nam ni uspelo po grlu spraviti tako velike porcije papede, kot jo pogoltnejo domacini, saj je zelo sluzasta in se je ne da prezveciti.

Papeda z ribami

Po vecerji je sledil krajsi pogovor in predstavitev njihovih porocnih navad, nato pa smo se polegle na tla dnevnega prostora, kjer se nam je pridruzilo se nekaj ostalih druzinskih clanov ter pes in vsi skupaj smo se odpravili spat.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: nekategorizirano

Komentiranje je onemogočeno.

Kategorije